PÉNZ7 a Deákban

2023. március 9-én került megrendezésre iskolánkban a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét keretében a Pénz 7 projektnap, amely izgalmas előadásokkal és programokkal várta immár 5. alkalommal iskolánk minden diákját. Idén a korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság állt a témahét középpontjában.

Alsó tagozaton 
Alsó tagozaton az osztályfőnökök és önkéntes szülők tartottak változatos órákat a témában a korosztálynak megfelelően. A kisebbek megismerkedtek a fizetőeszközeinkkel, új ismereteket szereztek a bankok szerepéről. Az osztályok közül voltak, akik megismerkedtek a pénz történetével, majd igazi, 80-100 éves bankókat foghattak a kezükben. A nagyobbak megismerkedtek az infláció fogalmával is, előkerült az infláció tekintetében világrekorder pengő is. Az osztályok különböző technikával saját fizetőeszközöket (érméket, bankjegyeket, bankkártyákat) és pénztárcákat is készítettek.

Felső tagozaton 
Az 5-6. osztály tanulói interaktív, játékos feladatok segítségével próbáltak segíteni a foglalkozás főszereplőjének, Péternek, hogy minél többet tudjon meg arról, hogy mi a pénz, mire jó, mire használjuk, milyen eszközökkel lehet fizetni a különböző termékekért és szolgáltatásokért. A korszerű pénzkezelésen belül megismerkedtek a különböző elektronikus fizetésmódokkal, a korszerű fizetőeszközökkel, a bankkártyák típusaival, azok biztonságos használatával, hogy minél jobb legyen a diákok „digitális szimata”.
A 7. és 8. osztályosok szintén csoportokban dolgoztak, és interaktív feladatok megoldásával ismerkedtek meg azzal, hogy milyen eszközökkel lehet fizetni a különböző termékekért és szolgáltatásokért. A készpénz és a korszerű fizetőeszközök használatának előnyeiről és hátrányairól is ütköztették véleményeiket. A korszerű pénzkezelésen belül megismerkedtek a különböző elektronikus fizetésmódokkal, a korszerű fizetőeszközökkel, a bankkártyák típusaival, azok biztonságos használatával. 
A projektnap utolsó részében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet által összeállított szakmai anyag felhasználásával ismerhették meg a mai kor – rohamtempóban fejlődő – digitális világában rejlő veszélyeket. Sok szó esett a csalókról és trükkjeikről, amelyekkel személyes adatainkat igyekeznek megszerezni tőlünk. Szó esett a zsarolóvírusokról (ransomware), amelyek rendkívül kártékony szoftverek: zárolhatják az eszközöket, titkosíthatják a rajtuk lévő adatokat annak érdekében, hogy pénzt csikarjanak ki a tulajdonostól. Az előadó felhívta a figyelmet a hamis internetes hirdetésekre is, főleg azokra, amelyek könnyű és gyors pénz-szerzést kínálnak – ezeknek sohasem hihetünk. Nagyon érdekes és hasznos információkkal látott el bennünket.