ISKOLAKERT - KERTPEDAGÓGIA - ÖKOSZEMLÉLET

"Az ötlet néhány éve született meg, amikor Pellérdre költöztünk egy mára egészen modern, de mégis a régi patináját megőrzött 1680 m2-es területen álló 186 m2 -es közel 170 éves házba. A ház alsó szintje magán lakás, a tetőtérben pedig a MESEPADLÁS kapott helyet, ami a hozzánk látogató gyerekek tábori helye. Ehhez szabadtéri fedett tanterem kapcsolódik a tornácon, varázs pince és az egész udvar." (Nyirő Gizella)

2021 nyarán több tábori turnussal teszteltük Kasza Fruzsina kolléganőmmel (PTE GYÁIG 1. Sz. Ált. Isk könyvtáros tanárával) a helyet, a lehetőségeket. 
A Harry Potter Táborban Gyógynövénytan órát tartottam a fűszerkertben és a füves terület gyógynövényeinek gondozása, begyűjtése, szárítása, illetve azonnali felhasználása volt a téma. A Mese és Kézműves Táborban pedig a konyhakerttel, a vetésforgóval, növénytársításokkal, és a szőlőműveléssel foglalkoztunk. De volt nálunk levendula szüret is tavaly júniusban, amikor nemcsak maguknak, de valamennyi elballagó 8.-os diákunknak is kötöttünk egy-egy csokrot.

 

Iskolakert


Hatalmas élmény volt a városi gyerekek lelkesedését, tevékenykedését látni a kertben. A szülők visszajelzései is megerősítettek abban, hogy érdemes kertpedagógiával foglalkozni. Szeptemberben be is került az alsós munkaközösség éves tervébe, hogy lépcsőzetesen 1. évfolyammal kezdve, évente folyamatosan bővítve érkeznek hozzánk az osztályok. 

 

Iskolakert

Így aztán nagy lelkesedéssel pályáztunk az Iskolakertekért Alapítványhoz, az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram IV. ütemébe 2022-ben, hogy hivatalosan is Iskolakert lehessünk, és valóban megvalósulhassanak azok a tervek, melyeket az alsós munkaközösséggel elterveztünk. Fenntartónk, a Pécsi Tudományegyetem "Zöldegyetem", mi "Ökoiskola" vagyunk. Így élveztük az iskolavezetés és egyetemünk támogatását is. A pályázat eredményének kihirdetése után el is indítottuk a kertpedagógiai foglalkozásainkat az iskola területén kívül, egy hangulatos magán tulajdonú kertben.

 

Iskolakert

Segítőim iskolánk tanítói, könyvtárostanár szakos hallgatóim, férjem Czifra József és egy még ma is aktív bolgárkertész család dinamikus tagja, Császár Jánosné. Mivel kertünkben a bolgárkertészet hagyományait szeretnénk feléleszteni, megtartani az ünnepeiket, illetve annak szellemében termeszteni növényeinket, ezért természetesen a pécsi és baranyai bolgár közösséggel és a volt és még aktív bolgár kertészekkel szoros kapcsolatot ápolunk.