Pécsi diák nyerte az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőt - Földvári-Nemes Zsigmond, 5.B

Tanév
Dátum

 

A Magyar Labdarúgás Napján, november 25-én rendezték meg a dombóvári Tinódi Ház aulájában az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőt. A rendezvény ötletgazdája, fő szervezője, játékvezetője a most is kiváló munkát végző Dr. Szenyéri Zoltán, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium intézményvezetője volt.

A megmérettetésen 12 iskola 28 tanulója vett részt. A mezőny indulóinak életkora széles skálán mozgott, az 5. évfolyamos általános iskolásoktól kezdve egészen a végzős középiskolásokig. A versenyzőknek ismerniük kellett a verseny névadójának életrajzát, az 1954-es labdarúgó világbajnokság eseményeit, az 1952-es helsinki és a 2021-es tokiói olimpiák magyar érmeseit, illetve az aranyérmeseket képről is fel kellett tudni ismerni. A lebonyolítás nagyon sokrétű volt. Egy írásbeli, több szóbeli, és több nyomógombos berendezéssel játszott forduló után, rendkívüli izgalmak közepette alakult ki a végső sorrend.

 Az egyéni kategóriában Földvári-Nemes Zsigmond, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája tanulója szerezte meg az első helyet. Teljesítményének értékét növeli, hogy 5. osztályosként tudta legyőzni a nála jóval idősebb versenyzőtársakat. Az ezüstérmet Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 9. n osztályos tanulója szerezte meg, a képzeletbeli dobogó 3. fokára Csermely Győző, a Monori József Attila Gimnázium tanulója került. A négyes döntőben végül az értékes 4. helyet Farkas István a Kispesti Eötvös József Iskola tanulója szerezte meg. A csapatversenyben a Monori József Attila Gimnázium együttese végzett az 1. helyen, második helyen a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája gárdája, 3. helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata végzett.

A zsűri elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt. A versenyzők és felkészítőik a támogatásoknak köszönhetően a nap folyamán teljes ellátásban, a verseny után pedig könyvjutalomban részesültek. Minden versenyző kapott oklevelet, a dobogósok pedig átvehették jól megérdemelt érmeiket is. A szervező a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia megszűntetését követően ezzel a rendezvénnyel is bizonyította, hogy szükség lenne ilyen jellegű versenyekre! Remélhetőleg jövőre mindkét megmérettetés újra megrendezésre kerül majd!

A képen balról jobbra: Földvári-Nemes Zsigmond (az egyéni győztes), Földvári-Nemes Virág, Kádár Bence, Földvári Zoltán – felkészítő tanár

A kép forrása: A Dombórái Illyés Gyula Gimnázium facebook oldala, ahol még találhatóak képek a versenyről.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=824279888925448&set=pcb.824281825591921

http://olimpia.hu/szinvonalas-kuzdelmeket-hozott-az-i-buzanszky-jeno-orszagos-sporttorteneti-vetelkedo-dombovaron